Hirek

2010. augusztus 15., vasárnap

Gion Nándor bibliográfia

Szerző: Horváth Futó Hargita (képmelléklet) és a szülőház.
Szerkesztette: Dr. Ispánovics Csapó Julianna
Kiadó: Családi Kör Kft. Újvidék
Megjelenés éve: 2010
ISBN: 978 - 86 - 7713 - 023 - 7
Értékelésnél adott pontszám: 9.
Köszönet a könyvért a szenttamási Gion-ünnepség szervezőinek
2010. augusztus havában nagy események színhelye volt Szenttamás vagy régi nevén Bács Szenttamás, emlékházat avattak. Ebbe csöppentem bele én is Orosházáról, mint testvérvárosi küldött (ez a küldött egy kicsit nagyképű dolog, de valóban így igaz!) Az emlékház ünnepélyes megnyitóját a település önkormányzata és a Gion Nándor Emlékbizottság szervezte. Az ünnepség a Popovaca venac utcai házban. kezdődött A megnyitót séta követte a városi kálváriára, a résztvevők útközben megtekintik a Gion-regények két helyszínét este pedig a Népkönyvtárban képzőművészeti kiállítás nyílt: Ginon keresztjei.

Az íróról szóló megemlékezések már korábban elkezdődtek Szenttamáson. Augusztus 6-án Bence Erika Másra mutató műfajolvasás című tanulmánykötetének bemutatóját tartották meg, hétfőn Tóth Barnabás és Simonyi Balázs Gionfalva című dokumentumfilmjét vetítették, szerdán Horváth Futó Hargita : Gion Nándor-bibliográfia című könyvét mutatatták be a helyi Népkönyvtárban, csütörtökön 20 órai kezdettel a Gion Nándor-emlékházban újravetítik a szenttamási amatőr színjátszók által 2001. augusztus 19-én előadott István, a király rockopera bemutatójáról készült felvételt, pénteken pedig Elek Tibor Gion Nándor írói világa című monográfiájának bemutatóját tartották a könyvtárban.
A szerző által igényes filológiai munkával összeállított kötet azért is figyelemre méltó, mert Gion Nándor teljes, mindenre kiterjedő munkásságát összegzi, illetve dokumentálja a különféle publikációk, kiadványok egybegyűjtésével, s bizonyára segíti a további kutatást is, habár éppen most jelent meg Gion Nándor munkásságát értékelő monográfia is, méghozzá kettő egymás után, melyben az egyik a békéscsabai BÁRKA című folyóirat főszerkesztőjének a munkája.
Gion Nándor életmű sorozat is folyamatosan a Giont szerető olvasók elé kerül, éppen mostanában jelent meg a Noran Libro Kiadónál az Életmű/3. kötete Angyali vigasság címmel, s hat regényt ad közre, ugyancsak Elek Tibor utószavával. Horváth Futó Hargita odafigyelését jelzi az a tény, hogy ez a Gion-kötet is helyet kapott a bibliográfiában. 1150 sorszám alatt.
Nem először vállalkozom arra, hogy ilyen száraznak, talán csak a tudós embereknek érdekes gyűjteményekről írjak. Legutóbb Kölcsey könyvtáráról szóltam, s elmondtam ott is, és itt megerősítem magam és más olvasókat, hogy mennyire izgalmas könyvek az ilyen száraznak tűnő gyűjtemények. Gion Nándor esetében nem csupán azt tudom/tudjuk meg, hogy mit írt Gion, hanem szinte izgalmasabb kérdés, hogy kik értekeztek róla. Így lesz egy ilyen "könyvleltár" izgalmas kortörténeti dokumentum.
A könyv két egységből áll: Gion Nándor publikációi az első és terjedelmesebb, amely15 alfejeztet tartalmaz (Kéziratok;Önálló kötetek;Periodilus kiadványokban megjelnt írások - novellák, elbeszélések, naplórészletek, közlemények, kritikák recenziók - ;Antológiákban megjelent írások; Tankönyvekben megjelent írások; Fordítások ; Dramatizációk; Forgatókönyvek; Szöveggondozásokl. szerkesztői munkák ; Műveinek fordításai, Hangoskönyvek, Hangjátékok, Színművek, Filmek tévéfilmek, Dokumentumfilmek. A kötet másik rövidebb fejezete Gion Nándorról (szekunder bibliográfia) címet kapta, s a cím szerint sorakoztatja fel a Gionról közölt írásokat 1962-től 2010-zel bezárólag. Itt mintegy 765 tétel kerül felsorolásra, s nyilván ide kivánkoznak a mostani ünnepség kapcsán született írások tömegének leltárba vétele. A 155 oldalas könyv utolsó egysége az igen hasznos névmutató, mely mintegy hálószerűen felvázolja előttünk Gion Nándorhoz kötődő kapcsolatrendszert, s mintegy felvonul előttünk szinteaz egész Kárpát-medence irodalmi élete az 1960-as évektől napjainkig. Nos ezért is jó ezt a könyv, mert valahogy túlmutat Szenttamás szülöttének munkásságán, de ugyanakkor körénk fonja a vajdasági szülőföld vonzásait, mítoszait, érzés-, és gondolatvilágát.
Amit mégis hiányolok a könyvből a harmadik pillér: azok a képek. Ha már ilyen nagy és dícséretes munkába fogott a szerző, pár oldalnyi fekete fehér képanyagot is jó lett volna beilleszteni a könyv harmadik pilléreként. A Gion Nándor Emlékház szép képanyaga biztatott engem arra, hogy ezt közkinccsé tevést hiányként emlegessem. Ide illet volna ez a képanyag, mert most volt erre igazán alkalom, s biztosan a forrás lehetősége is megoldódott volna. A könyv 200 példányban jelent meg, tehát inkább a szakemberek érdeklődését keltheti így fel.

Nincsenek megjegyzések: